ENGLISH
CENTAR ZA DRUŠTVENO EKONOMSKI RAZVOJ

25/04/2016
Održani koncerti Braće Teofilović u Švedskoj

Teofilovici_plakat

 

U okviru projekta CDER-a, pod nazivom ČUVARI IDENTITETA: Tradicionalna srpska muzika kao čuvar kulturnog identiteta, vrhunski izvođači tradicionalne srpske muzike, Braća Teofilović održali su 3 koncerta u Švedskoj. Koncerti su održani u Stokholmu, gradu u kojem živi velika populacija srpske dijaspore i u kojem je aktivno više udruženja Srba.

Koncerti su bili prvenstveno namenjeni Srbima u dijaspori, ali i svim ostalima koji žele da se upoznaju sa autentičnom tradicionalnom srpskom muzikom.

Prvi koncert održan je 14.04.2016. u 19.00, u ABF Stockholm, Sveavägen 41, Sandlersalen. Drugi koncert održan je 15.04.2016 u 20.00, u Jaktornet, Fiskartorpsvägen 20, Östermalm Stockholm. Treći koncert održan je 17.04.2016 u 13.00, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u eparhiji Vladike skandinavko-britanskog Dositeja.

Koncerti su naišli na izvanredan prijem publike, kako srpske dijaspore tako i samih Šveđana. U publici su na koncertima, pored ostalih bili i: Biljana Ranković, konzul pri Ambasadi Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, Marko Person, pri ambasadi, Kristen Bringeus, prethodni ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, Slobodanka Vukotić, u ime Organizacije žena Saveza Srba, Mihajlo Buvac, u ime udruženja Biro Republike Srpske, otac Dušan Raković i otac Arsenije Gardović – sveštenici u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i mnogo drugih naših uglednih ljudi i umetnika koji žive u Švedskoj.

Sam koncertni program sastojao se od pesama iz Zapadne, Istočne iJužne Srbije, iz Vojvodine i sa Kosova i Metohije. Teofilovići su koncerte koncipirali tako da između muzičkih delova imaju i edukativne narativne partije, tokom kojih publiku upoznaju sa glavnim karakteristikama srpske tradicionalne muzike.

Koncerti su organizovani u saradnji sa renomiranom umetničkom organizacijom Srba u Švedskoj Justin Theatre Production, sa sedištem u Kungsagenu, gradu pored Stokholma.

Postavljeno pod: Kulturna politika > Vesti