ENGLISH
CENTAR ZA DRUŠTVENO EKONOMSKI RAZVOJ

05/04/2023
Izrađen trening program „Učenje medijske
pismenosti kombinovanim metodom“

Omladinski radnici, nastavnici, medijski aktivisti, mladi – obratite pažnju: izrađen je sjajan trening program „Učenje medijske pismenosti kombinovanim metodom“, posvećen edukaciji mladih iz medijske pismenosti. Čine ga tri vrste nastavnog materijala: kurikulum, priručnik i smernice za edukatore.

Program ima 20 lekcija, od kojih je svaka zamišljena kao posebna radionica. Njegov sadržaj pokriva sve najvažnije teme medijske pismenosti i medijskog aktivizma: Mediji i komunikacija; Šta je to medijska pismenost?; Kritičko čitanje medijskih poruka; Osnovni principi novinarstva; Top 10 pravila novinarstva; Osnovna pravila pisanja; Šta je stil?; Pisanje koncepta; Pronalaženje pouzdanih izvora; Lažne vesti; Provera činjenica; Novinarska etika; Omladinski medijski aktivizam; Društveni mediji i aktivizam; Objavljivanje i postovanje; Kombinovano učenje… Za svaku lekciju/radionicu navedeni su relevantna literatura i postojeći tekstovi i multimedijalni sadržaji koji se nalaze u slobodnom pristupu.

Program je razvijen u okviru projekta „Transcontinental MEDIActive Youth: Africa on Board”, koji CDER realizuje sa još 6 partnera iz Evrope i Afrike uz podršku Erazmus+ programa. Njegovi autori su članovi stručnog tima iz partnerskih nevladinih organizacija, na čelu sa vođom tima, dr Aleksandrom Pavlovićem. Na veb sajtu projekta, na strani https://mediactiveyouth.org/materials/ trenutno se nalazi verzija na engleskom jeziku, dok će verzija na srpskom i jezicima zemalja iz kojih dolaze ostali partneri biti dostupna do kraja juna 2023. Publikacija se može slobodno preuzimati i koristiti.

Postavljeno pod: Aktuelni projekti > Vesti