ENGLISH
CENTAR ZA DRUŠTVENO EKONOMSKI RAZVOJ

16/04/2024
Održan sastanak u Sarajevu u okviru projekta MEDIActive Youth

Predstavnici šest partnerskih organizacija sastali su se u Sarajevu na prvom sastanku projektnog tima u okviru projekta „MEDIActive Youth: Informing the Balkans”, koji se realizuje uz podršku Evropske Komisije u okviru Erazmus+ programa.

Partneri su imali prilike da se bolje upoznaju i da razgovaraju o različitim temama važnim za realizaciju projekta, kao što su: upravljanje projektom, implementacija projektnih aktivnosti, priprema trening kursa koji će se održati u Beogradu, finansijski aspekti projekta, izveštavanje, projektni rizici, monitoring i evaluacija, promocija i diseminacija projekta i dr. Sastanak je bio dobra osnova za dalje kvalitetno upravljanje projektom i uspešnu realizaciju predstojećih projektnih aktivnosti. Bravo (Bosnian Representative Association for Valuable opportunities), projektni partner iz Bosne i Hercegovine, bio je odličan domaćih sastanka, obezbedivši najbolje moguće uslove za produktivan rad.

Opšti cilj ovog dvogodišnjeg projekta je nastavak izgradnje kapaciteta omladinskih nevladinih organizacija na globalnom nivou i razvoj novih visokokvalitetnih resursa otvorenog obrazovanja (OER) u oblasti medijske, tj. novinske pismenosti. Posebna pažnja je posvećena Balkanu u širem evropskom kontekstu, a ovaj projekat će omogućiti organizacijama i mladima sa Balkana da se uključe u MEDIActive inicijativu, ali i ojačati dijalog i postkonfliktno pomirenje u ovom regionu.

Glavne projektne aktivnosti su:
• Održavanje treninga za trenere iz novinske pismenosti, kritičkog mišljenja i medijskog aktivizma;
• Izrada obrazovnih materijala – kurikuluma i udžbenika iz novinske pismenosti i kritičkog mišljenja;
• Izrada onlajn kursa iz novinske pismenosti i kritičkog mišljenja;
• Unapređenje TYM magazina (https://tymagazine.net) angažovanjem novih autora i uvođenjem novih, balkanskih tema.

Koordinator projekta je CDER (Srbija) a partneri su CID (Severna Makedonija); Hermes (Hrvatska), Bravo (Bosna i Hercegovina), BBA (Albanija) i Prima (Crna Gora).

Projekat se realizuje u okviru Erazmus+ programa – Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih. Trajaće od početka marta 2024. do kraja februara 2026.